Om Børnehuset Prinsessehøj*
Når én drømmer, er det en drøm, når vi drømmer sammen, kan det blive vores nye virkelighed
Når én drømmer, er det en drøm, når vi drømmer sammen, kan det blive vores nye virkelighed
*Børnehuset Prinsessehøj er en selvejende institution.
Børnehuset Prinsessehøj er på to matrikler. En matrikel til vuggestuen, hvor vi er normeret til 36 børn samt en matrikel til børnehaven hvor vi er normeret til 53 børn.
Vi har mange lyse og rummelige funktions-rum, som næsten er de samme i begge huse, såsom motorik rum, kreative og konstruktions rum, læse hjørner/lokaler, skovtrolderummet, to store og rummelige dukkekroge.
Desuden er vores to haver et udendørslæringsmiljø.
Mandag til torsdag – 07.00-17.00
Fredag – 07.00-16.00
Forældrebestyrelsen har ret til at placere 5 lukkedage årligt
Hvert år i oktober måned evaluerer personalet det forrige pædagogiske team og fastlægger derefter næste års tema. Læreplanstræet og kommende tema vi skal have i løbet af det kommende år, fremgår af kalenderen på AULA.
Hvert år fejrer vi en gammel tradition i Børnehuset Prinsessehøj. Fastelavn er en tradition vi gerne vil værne om, da det for os er vigtigt at vi lærer samt holder fast i vores kulturarv.
Børnene må gerne komme udklædt, og i vuggestuen slår børnene katten af ”papirpose” mens børnene i børnehaven slår katten af tønden.
Børnene har malet eller pyntet poserne og tønderne, og de bliver fyldt med frugt og rosiner.
Børnene i børnehaven bider til bolle om eftermiddagen.
I maj/april måned (vuggestuen) og i november måned (børnehaven) I inviteres bedsteforældre til en lille stund i deres barnebarns børnehave og vuggestue, hvor børnene får mulighed for at dele børnelivet med en særlig voksen.
Bedsteforældrene får mulighed for at få indblik i børnenes børnehave/vuggestueliv og venneliv.
I vuggestuen om foråret er bedsteforældrene med til at plante blomster eller urter i vores have sammen med børnene. Vi stiller redskaber til rådighed, og børnene er med til at plante/vande blomsterne og urterne.
Til november er bedsteforældrene med til at pynte op til jul med diverse juleklip samt gøre grankogler med fuglefrø klar til at blive sat op på grenene i vores haver.
Juni måned afholder vi den årlige sommerfest i vuggestuens have.
I hyggelige omgivelser og forhåbentlig i sommerens varme solstråler, nyder forældre, børn og personalet dejlig mad, og dele kommende ferieoplevelser, griner, og synger.
På det grønne græs i vuggestuen, vil vi på medbragte tæpper have picnic i hyggelige omgivelser af blomster – glade børn og voksne og kulørte lamper.
Dette er i Prinsessehøj’ fællesskab vi lære hinanden at kende over praktisk arbejde, socialt fællesskab og slutte af med dejlig mad.
Denne kultur har til formål, at vi sammen med forældrene og børn bidrager til at skabe de bedste rammer for vores børn, så vores haver er inspirerende, åben og klar til sommerens sansning og oplevelser.
I september måned inviterer vi alle vuggestuebørn med forældre på bondegårdstur.
I ugen op til bondegårdsturen vil vi tale om livet på bondegården, og hvad vi kan forvente at møde derude. Hvad hedder de forskellige dyr? Hvad siger de? Hvordan ser de ud? Vi læser bøger om dyr, synger sange og kigger på vores legetøjsdyr.
På bondegårdsturen får vi lov til gennem sanserne; at føle, lugte, se, smage, høre og at opleve dyrelivet på tæt hold. Vi oplever, at børnene genkender det, vi har talt om hjemmefra.
Børnene er med til at fodre høns, kæle med kaniner, fodre køerne og grisene, klappe en kalv og et får. Vi ser også kornet blive malet til foder og det danske flag blive hejst. Der er også ponyridning.
Efter en bumlende traktortur rundt om bondegården, er det tid til at spise de medbragte madpakker i det grønne. Måske stikker en høne eller en and sit nysgerrige hoved frem, for at smage på rugbrødet.
Lanternefesten stammer egentligt fra Rhinlandet og tildeles Sønderjylland – Lanternefesten går mange hundreder år tilbage.
Den blev altid fejret i november mellem den 10. og den 25. ved at man udhulede roer og græskar og satte lys i for at fjerne det onde.
Men da vi ikke har nogen udhulede roer eller græskar, da disse bliver ”smidt” i vores dejlige græskar suppe – er vi i stedet, sammen med børnene, kreative og laver lanterner.
I Prinsessehøj hilser og byder vi vinteren velkommen – omfavner mørket –
Og vi husker børnene på at medbringe lommelygterne, fordi nu kan vi gå på magiske i opdagelser i vores haver med børnene.
Dette kan være sig om morgen eller sidst på eftermiddagen – Hvad mon der gemmer sig haven af spændende ting, såsom dyrespor og hvordan lyder det når vi går igennem den frosne sne (altså når den kommer).
Til lanternefesten nyder vi stilheden og får en magisk stemning med vores lanterner og fællessang.
Til sidst nyder vi den varme suppe i mørket i rolige omgivelser sammen med forældrene.
Hvert år i august måned tager børnehaven uden forældre på koloni til vores fantastisk Løjerthuset, er placeret tæt på Kulhuse.
Vi laver mad sammen ud fra børnenes ønsker, ideer og sammensætter en fantastisk sanseoplevelse med nydning, smag, nærvær, samvær og fællesskab.
Det er en tradition som alle ser frem til, og som børnene får stor glæde af.
Vi sender dagligt billeder ud på AULA, så forældrene kan følge lidt med i vores fantastiske tre dage på kolonien.
Vi tager afsted onsdag formiddag og forældrene tager imod os med glæde og flag fredag eftermiddag.
I vuggestuen er der fællessamling hver torsdag, hvor vi synger og bevæger os kendte børnesange.
Børnene oplever at være en del at fællesskabet sammen med børn og voksne.
I børnehaven har vi fællessamling hver fredag i vores motorikrum, hvor vi har fællessang samt et kort fra vores solsort.
Traditionen i Børnehuset Prinsessehøj er, at vi denne dag holder taler for børnene, hvor de får deres mappe og en LUP, som symbol på, at de nu er klar til at gå på videre opdagelse i deres nye verden.
Efter ceremonien spiser vi frokost ved langborde Resten af dagen nyder vi sammen med børnene. Om eftermiddagen vil der være boller, kaffe og te sammen med forældrene.