Dagens måltider
- Der tilbydes morgenmad til de børn der kommer tidligt.
- I vuggestueafdelingen tilbydes børnene et let måltid kl. 9.00, bestående af knækbrød eller andet groft brød. Der tilbydes vand til måltidet.
- Over middag spiser børnene deres medbragte madpakker og får tilbudt mælk eller vand.
- I vuggestueafdelingen tilbyder vi endnu et måltid kl. 14.00. Det kan være pastasalat, rugbrød med pålæg eller frugt. Der tilbydes vand til måltidet.
- I børnehaveafdelingen tilbydes ligeledes et måltid kl. 14.00, bestående af frugt som forældrene medbringer i en lille pose til deres eget barn, og lægger i kurven med stuens frugt. Der serveres også brød som Børnehuset køber eller bager.
- Herudover serveres der i vuggestueafdelingen lidt knækbrød/andet brød og vand kl. 16.00 for de børn der hentes sent.
- Gode og sunde kostvaner grundlægges i de tidlige børneår. Derfor er det nærliggende at vi som Børnehus er medskabende omkring gode og sunde vaner og værdier i forbindelse med kost og måltider.
Mad- og måltidspolitik
-
Arbejdet med mad- og måltidspolitikken
Det overordnede ansvar for det videre arbejde med mad- og måltidspolitikken ligger hos ledelsen og bestyrelsen.
På minimum et planlægningsmøde om året skal der drøftes, hvordan vi indarbejder kost og sundhed i årets pædagogiske aktiviteter med børnene.
-
Måltidet – en hyggelig og social begivenhed
Børnene skal opleve måltiderne som en rar og hyggelig fælles begivenhed. Der skal være en grad af bordskik og nogle rutiner som børnene føler sig trygge ved.
Vores måltidskultur beskrives således:
- Vi starter måltidet samtidigt (vi spiser dog i perioder i to hold på vuggestuestuerne pga. aldersforskel og forskellige behov hos børnene).
- Børnene bliver siddende ved bordet til de fleste er færdige.
- Børnene skal lære at være selvhjulpne omkring måltidet og er med til selv at vælge fra madkassen.
- Børnene skal lære at hjælpe og tage hensyn til hinanden – også ved bordet.
- Børnene skal sidde roligt ved bordet. De krav vi stiller, vil være tilpasset barnets alder og udvikling.
- De voksne sidder med ved bordet støtter og hjælper børnene hvis det behøves, de voksne er ligeledes med til at skabe ro og god stemning omkring bordet.
- Det er op til personalet at skabe gode rammer for måltidet og medvirke til, at børnene får sunde mad- og måltidsvaner bl.a. via læring, oplevelser og dialog i hverdagen.
-
Institutionens servering – sundt og nærende
Det er personalets ansvar, hvad der serveres i institutionen.
Der bliver til hverdag serveret følgende for børnene.
- I Børnehuset tilbyder vi morgenmad kl. 6.00-7.15 til de børn, der kommer tidligt. Morgenmaden består af grød, brød, knækbrød og mælk.
- I vuggestueafdelingen tilbydes børnene et let måltid kl. 9.00, bestående af knækbrød eller andet groft brød. Der tilbydes vand til måltidet.
- I vuggestueafdelingen tilbyder vi endnu et måltid kl. 14.00. Det kan være pastasalat, rugbrød med pålæg, frugt eller andet. Der tilbydes mælk eller vand til måltidet.
- I børnehaveafdelingen tilbydes ligeledes et måltid kl. 14.00, bestående af brød som Børnehuset står for, og frugt som forældrene medbringer til eget barn. Frugten placeres i en pose eller boks og lægges i stuens frugtkurv.
- Herudover serveres der i vuggestueafdelingen lidt knækbrød og vand kl. 16.00 for de børn der hentes sent
-
Viden om kost, sundhed og madens oprindelse
Børnene skal lære om mad og om, hvor maden kommer fra.
Vi tilrettelægger vores pædagogiske aktiviteter så denne læring indgår i de forskellige forløb. Vi har jævnligt maddage, hvor børnene deltager i madlavningen og indimellem også i indkøb. Vi planlægger temauger om mad, sundhed og bevægelse.
Spørgsmål som: hvor maden kommer fra? Hvad er sundt/usundt? Hvilken betydning har maden for vores krop? Indgår i vores pædagogiske aktiviteter.
-
Madpakken – forældrenes ansvar
Madpakken er forældrenes ansvar – og dermed også, at den mad børnene får med i madpakken er sund og nærende. Det er op til forældrene at beslutte indholdet. Den må dog ikke indeholde slik eller chokolade. Er der slik eller chokolade med i madpakken, vil det komme med barnet hjem igen. Personalet henstiller til, at børnenes madpakker er sunde og med varieret indhold.
Personalet indgår i individuel dialog med forældre om fx størrelse eller indhold af madpakken, hvis de oplever, at det er nødvendigt.
Der kan også være tale om mere generelle initiativer, der via oplysning eller rådgivning kan være med til at styrke fokus på sunde mad- og måltidsvaner.
-
Tips til madpakken
Grøntsagsstave, gulerødder, agurk, avokado, peberfrugt, cherrytomater, råkost, majs og ærter i lille bøtte, kogte grøntsager
Frugtstykker, æble, pære, kiwi, jordbær, banan, vindruer, melon, ananas, appelsin
Makrel, laks, rejer, torskerogn, tun, sildepostej, fiskefrikadelle, fiskefilet
Leverpostej, kyllingepølse, spegepølse, skinke, frikadeller, ostestave, osteskiver, smøreost, kogt æg
-
Frokosthånden fra Altomkost.dk – Fødevarestyrelsen
En god og sund madpakke består af:
- Grønt – gnavegrønt, salat eller pålæg
- Brød – helst rugbrød eller groft brød
- Pålæg – kød, ost eller æg
- Fisk – mindst en slags fiskepålæg
- Frugt – det friske og søde
Det er en ingrediens for hver finger. Den håndfuld er nem at huske, både når man køber ind – uden indkøbsseddel, og når man smører madpakken.
-
Særlige begivenheder
Særlige begivenheder i Børnehuset Eremitagen
- Sommerfest
- Julearrangement
- Fastelavn
- Når man bliver storesøster eller storebror
- Når man holder op i institutionen
- Fødselsdage
- Koloni
- Arbejdsdag
Disse særlige begivenheder vil vi gerne være med til at fejre i Børnehuset, hvilket betyder der kan serveres boller, kage, æbleskiver eller andet festligt - dog ikke slik. I vuggestuen serverer vi heller ikke kage. Vi serverer saftevand til julearrangementet – ellers mælk og vand.
-
Tips til hvad man kan servere til fødselsdag
Vi holder gerne børnenes fødselsdag i institutionen, men kommer også gerne på besøg hjemme.
Hvis vi bliver inviteret hjem privat til frokost eller andet, vil vi nyde det I serverer for os, men sige nej tak til at tage slikposer, kage, balloner eller andet med tilbage til institutionen.
Vi ønsker så vidt muligt, at vores mad og måltids politik tages i betragtning - også når vi inviteres hjem privat. Nedenstående er eksempler til inspiration. Spørg endelig personalet, hvis der er brug for yderligere information.
- Udskåret frugt og frugtspyd og frugtsalat
- Minipizzaer og pizzasnegle
- Pasta med kødsovs, lasagne, frikadeller
- Grøntsags stave og halve majskolber, babymajs
- Rodfrugt chips (fx kartofler, gulerødder, rødbeder)
- Kage/lagkage med frugt (dog ikke i vuggestueafdelingen)