Gå til hovedindhold
Du er her:

Mad og måltider

I Hjortholm har vi frokostordning

Der øses mad op
Der øses mad op

Børn spiser mere og mere varieret, hvis de får lov til at røre maden.

Børn spiser mere og mere varieret hvis de voksne kan tie stille, og ikke sige ”spis nu maden” , ”put ikke sovs på gulerødderne”, ”husk at spise rugbrødet” osv.

Forældrene i Hjortholm sagde i efteråret 2018 ja tak til frokostordning i Hjortholm, og vi startede ordningen 1.1 2019. Maden bliver leveret færdig fra det firma, der hedder Foodsource. www.foodsource.dk . Vi spiser varm mad, kolde retter og der er rugbrødsdage. Foodsource kan også levere madpakker til ture og lignende.

Generelt er maden veltillavet og i god kvalitet, men det er ikke altid at børnene vil spise det hele, derfor er vi løbende i dialog med Foodsource angående tilretninger og forbedringer.  Maden er omkring 90% økologisk.

I forbindelse med implementering af frokostordningen brugte personalet tid på at søge viden om børn og mad, hvordan de udvikler smagspræferencer, hvordan pædagogikken i måltidet skal være osv. Udsagnene øverst er udtryk for noget af det vi ved omkring børn og måltider.

Vi har desuden lavet en  evaluering af frokostordningen, de to første år, som kan fås ved henvendelse til institutionen

Vi lægger vægt på at frokosten er en rar stund for børnene, hvor vi sammen kan have en nysgerrig tilgang til maden og til nye smagsoplevelser.

Udover frokosten får vuggestuebørnene frugt og brød om formiddagen.

senere på eftermiddagen spiser børnene en mindre madpakke medbragt hjemmefra, f.eks. et stykke brød eller en bolle og noget frugt.

Vi begrænser indtaget af sukker, og er opmærksom på at det sukker vi spiser skal være ”for sjov”. Det betyder at vi gerne bager pandekager eller laver kakao over bål, fordi det er en dejlig aktivitet at være fælles om. Vi spiser også en sodavandsis på varme dage. Men vi har ikke saftevand eller kage til hverdag.

Børn der har fødselsdag må gerne medbringe lidt at spise til uddeling i gruppen. Spørg dog altid personalet først, for retningslinjerne for hvad man må medbringe kan skifte lidt, afhængig af børnegruppen, allergier osv.

 • Implementeringen af frokostordningen

  I forbindelse med implementering af frokostordningen brugte personalet tid på at søge viden om børn og mad, hvordan de udvikler smagspræferencer, hvordan pædagogikken i måltidet skal være osv. Udsagnene øverst er udtryk for noget af det vived omkring børn og måltider.

  • Vi har desuden lavet en foreløbig evaluering af frokostordningen som kan ses her
  • Vi lægger vægt på at frokosten er en rar stund for børnene, hvor vi sammen kan have en nysgerrig tilgang til maden og til nye smagsoplevelser.
  • Udover frokosten får vuggestuebørnene frugt og brød om formiddagen, og børnehavebørnene ofte en snack tidligt om eftermiddagen. Det kan f.eks. være en nybagt minibolle, en lille smoothie, eller et stykke æble.
  • Senere på eftermiddagen spiser børnene en mindre madpakke medbragt hjemmefra, f.eks. et stykke brød eller en bolle og noget frugt.
  • Vi begrænser indtaget af sukker, og er opmærksom på at det sukker vi spiser skal være ”for sjov”. Det betyder at vi gerne bager pandekager eller laver kakao over bål, fordi det er en dejlig aktivitet at være fælles om. Vi spiser også en sodavandsis på varme dage. Men vi har ikke saftevand eller kage til hverdag.
  • Børn der har fødselsdag må gerne medbringe lidt at spise til uddeling i gruppen. Spørg dog altid personalet først, for retningslinierne for hvad man må medbringe kan skifte lidt, afhængig af børnegruppen, forholdsregler i forbindelse med covid-19 osv.
  • Vi har sammen med forældrebestyrelsen lavet en mad og måltidspolitik  for Hjortholm, den er ikke helt ny, men du kan se den her 
  • Desuden har vi i sommeren 2020 evalueret vores frokostordning. Du kan få evalueringen tilsendt som pdf ved at henvende dig til institutionen.