Gå til hovedindhold
Du er her:

Mad og måltider

Sundt forhold til mad

Mad og måltider i Åkanden

  • Hvert andet år tager forældrebestyrelsen i samråd med de øvrige forældre stilling til, hvorvidt de ønsker en frokost ordning eller ej.
  • Men for nuværende har alle børn i Åkanden deres egne madpakker med. I vuggestuen er der en fælles forældrebetalt frugtordning, og i børnehaven har hvert barn deres egen frugt med. Hver mandag har forældrene på skift brød med til gruppen, og de øvrige dage sørger Åkanden for rugbrød/knækbrød til eftermiddagsmaden.
  • Det er vigtigt, at spisning opleves som en rar og positiv rutine for barnet. Derfor ”blander” vi os heller ikke i, i hvilken rækkefølge barnet spiser sin madpakke. Det er forældrenes ansvar at sørge for, at de fødevarer der er i madpakken, er sunde og næringsholdige. Vi vil ikke have der er slik eller kage i madpakken, og det skal være fødevarer, der kan holde barnets energiniveau stabilt dagen igennem, så barnet har overskud til at være sammen med andre børn, og være aktiv deltagende i de pædagogiske aktiviteter.
  • Vi lærer børnene de sociale og kulturelle normer, som vi mener der er forbundet med at sidde og spise sammen. Måltidet er for os en social rutine, hvor børnene naturligvis skal have dækket de basale behov, men de skal også lære, at man eksempelvis ikke sidder og råber mens man spiser, og man lytter på hvad andre har at sige. Vi lærer børnene, at vi alle skal bidrage til og med, at skabe en hyggelig stemning rundt om bordet, og selvfølgelig med de voksne som gode rollemodeller for børnene.
  • Åkandens forældrebestyrelse har vedtaget nedenstående politik for slik og søde sager i Åkanden.
  • Politikken er vedtaget for at minimere mængden af slik og søde sager i børnenes dagligdag i institutionen og for at sikre, at forældrene har indsigt i, hvad børnene spiser i løbet af dagen i Åkanden.

Slik, flødeboller, is, slikposer, kage og sodavand hører ikke til i Åkanden, hverken i hverdagen eller til fødselsdage i institutionen.

Dette gælder også:

  • slik i madpakkerne
  • slik i garderoben, når børnene bliver hentet

Det er almindelig praksis, at forældre, der holder fødselsdage for børnehavebørnene i eget hjem, serverer et lille stykke kage el lign. Vi opfordrer til at det holdes på dette niveau, og at børnene ikke får slikposer med tilbage til Åkanden.

Institutionen serverer ved enkelte lejligheder (ifm. særlige arrangementer og højtider) en lille frugtis, et lille stykke chokolade el.lign.