Gå til hovedindhold
Du er her:

Mad og måltider

Der er ingen madordning – Madkultur og vores principper

Fødevarestyrelsen anbefaler at børn spiser 1250 kcal pr dag, 71,7 kcal må/ kan være tomme kalorier
Fødevarestyrelsen anbefaler at børn spiser 1250 kcal pr dag, 71,7 kcal må/ kan være tomme kalorier
  • Kostpolitik

    I det gode barneliv, er der mange perspektiver, såsom: Tryghed, relationer, eventyr, fantasi, nysgerrighed, eksperimenterende og ikke mindst sanseligheden med krop, bevægelse, søvn og mad.

    Det at kunne mærke sig selv, at lære sig selv at kende, mærke egen og andres behov. Mærke sult, tørst, kulde, varme, træt og fuld af energi, er også en del af det gode barneliv i Prinsessehøj.

    Udover de tre fastlagte måltider; morgenmad, frokost og frugt, giver vi børnene mulighed for at mærke og føle egne behov. Det betyder, at børnene spiser, når de føler sult og drikker, når tørsten melder sig, og spiser det fra madpakken, som tiltaler sanserne mest.

    Som forældre, er det jeres ansvar, hvad der er i madpakken. Det, I ønsker, at jeres børn skal spise mest af, skal være hovedelementet i madpakken, og vi opfodrer dem til at spise noget, der mætter.

    I Prinsessehøj har vi valgt, at I, som forældre, som udgangspunkt bestemmer over jeres børns råderum. Ifølge fødevarestyrelsen anbefalinger, bør børn holde sig fra bearbejdet sukker, og at børns råderum for tomme kalorier er 300 KJ pr. dag. F.eks. svarer et glas saft eller juice til hele dagens råderum.

    Rammer ved måltid

    De æstetiske rammer for måltiderne er også betydningsfulde. Nydning, sansning, smag, nærvær, samvær og fællesskab i æstetiske omgivelser. Til frokost er bordene dækket med dug, tallerkner, glas og små kander, som børnene selv kan hælde af. Børnene skal have en oplevelse af fællesskab, dig og mig om noget, hvor der snakkes, grines og nydes. Der sidder en voksen ved hvert bord. Rammerne omkring frugtmåltidet kan foregå både inde og ude.

    Traditioner

    I forbindelse med årstidernes traditionelle måltider, fastelavn, påske, jul, lygtefest, Lucia, samt ved pædagogiske indsatsområder, er børnene medskabere af det æstetiske måltid. Børnene samler, snitter, vasker, hakker, river, skræller, dufter, smager, dækker og pynter bordene. Vi er opmærksom på at skabe rammerne, så det er muligt at prøve noget nyt og give børnene madmod.

    I begge huse er det muligt for børnene at smage på årstidens frugt og grønt fra haverne. at være sansende og nysgerrig er en del af det gode barneliv i Prinsessehøj

    Fødselsdage

    I Prinsessehøj har fødselsdag stor betydning. Om det holdes her i Prinsessehøj, eller for børnehavebørnenes vedkommende, hjemme hos dem selv, gives begge dele lige stor værdi, så længe fødselsdagsbarnet er i centrum.

    Når man holder fødselsdag i Prinsessehøj, kan man vælge at dele noget ud, det kan f.eks. være fignestang, rosiner, en bolle, frugt eller et lille stykke kage.

    Hvis man som børnehavebarn holder fødselsdag derhjemme, vil det være en eller to nærværdsgrupper, der kommer på besøg. Man aftaler med personalet, hvordan det skal foregå f.eks. om de skal have madpakker med eller om der bliver lavet mad; det kan f.eks. være rugbrødsmadder, pølsehorn med grønsager, pasta med kødsovs, osv. Det er også muligt at serverer boller og et lille stykke kage

    Vi drikker kun vand til fødselsdage

    Dialogen med personalet op til fødselsdagen er meget vigtig, af hensyn til allergi og religion. Så der kan blive forventningsafstemt, og det bliver en god oplevelse for alle.

Kostpolitik og særlige traditioner

  • Råderum

    Fødevarestyrelsen bruger begrebet ”råderum”, som betyder, hvor mange tomme kalorier der dagligt er plads til, at vi spiser, uden at det tager pladsen fra den nødvendige sunde mad og påvirker vores almene sundhed – Jo yngre vi er, des mindre er råderummet – For børn mellem nul til seks år er råderummet begrænset til 300 KJ.

    Råderummet i denne alder defineres således: en dags råderum er brugt op, når barnet har drukket et stort glas saft eller frugtjuice. Et stykke kage svarer til fire dages råderum.

    I børnehaven serverer vi til morgenmaden havregryn med mælk og frisk frugt – I ny og næ nyder vi godt af hjemmebagte boller med smør samt hjemmelavet syltetøj fra familierne. I vuggestuen spiser børnene af deres madkasser om formiddagen.

    Til frokost serverer vi vand i små kander til de medbragte madpakker

    Til frugt serverer vi vand og rugbrød med smør – tilbehøret er frugt og grønt via forældrefrugtordningen.

    Forældrene medbringer økologisk frugt, så vidt det er muligt!

    Hver uge er der to familier der har frugt med til hele huset.

  • Rammer ved måltidet

    De æstetiske rammer for måltiderne er også betydningsfulde. Nydning, sansning, smag, nærvær, samvær og fællesskab i smukke omgivelser. Det betyder, at vi til morgenmad/formiddagsmad og frokost spiser ved små borde med en voksen ved hvert bord. Bordene er dækket med duge i årstidernes farver, hvide tallerkener, glas og små kander – som børnene selv kan hælde af. Børnene skal have en oplevelse af fællesskab. Hvor der kan snakkes, grines og nydes.

    Rammerne omkring frugtmåltidet følger årstiden, så vidt det er muligt, det kan foregå både indenfor og i haven.

    Som udgangspunkt handler vi altid økologisk.

  • Traditioner

    I forbindelse med årstidernes traditionelle måltider – fastelavn, påske, jul, lygtefest, lucia samt ved pædagogiske indsatsområder – bl.a. storyline forløbet, er børnene medskabere af det æstetisk måltid. Børnene samler, handler, snitter, vasker, hakker, river, skræller, dufter, smager, dækker og pynter bordene.

    Vi er opmærksomme på at skifte rammerne og prøve nyt til måltiderne, det være sig, mad over bålet, skovtur på tæpper m.m.

    I vores forhave kan vi se, dufte, mærke, smage, spise, eksperimentere med at så, vande, plante, måle, luge og være nysgerrige. Vi har hindbær, blåbær, stikkelsbær, hyldeblomster og bær, rabarber, jordbær, ramsløg, mynte, citronmelisse, persille, dild purløg, hvidløg, løvstikke, bødeblade, hjulkrone, tallerkensmækkere, hornviol, æbletræer.

    At være sansende og nysgerrig er en del af DET GODE BØRNELIV i Børnehuset Prinsessehøj.

  • Fødselsdage i Børnehuset Prinsessehøj og hjemme

    Hjemmefødselsdage afholdes om formiddagen – dette kan bestå af hjemmelavet frokost, fx pasta med kødsovs, lasagne, pitabrød med fyld, pizza, frikadeller med grove boller, kødboller i karry, eller grove boller eller rugbrød med pålæg. Det er en god ide at servere grøntsagsstænger til, da vores børn bruger meget energi i løbet af dagen.

    Der kan også medbringes egne madpakker, som suppleres med lidt lækkert bagefter.

    Ideer til dessert kan være fx smoothies, frugt, boller med smør eller pålæg, figenstænger, ostehaps m.m. Disse ting kan også bruges som en skat ved evt. skattejagt.

    Frugt kan meget enkelt gøres festligt, og vores børn elsker det.

    Fødselsdage i Børnehuset Prinsessehøj kan fx bestå af samme lækkerier – dog skal en evt. hjemmelavet frokost tilberedes i huset.

    Dog ingen slik, sodavand eller saftevand – både hjemme og i huset.

    Vores vigtigste værdi omkring fødselsdage er, at fødselsdagsbarnet er i centrum og føler sig fejret. Vi har nogle traditioner, hvor barnet er i centrum og bliver sunget for, og hvor sangene gøre s personlige.

    Hver uge er der to familier der har frugt med til hele huset.

  • Familiefester

    Til familiefester i Børnehuset Prinsessehøj nyder vi enten vores mad eller familiernes gode mad og børnene drikker vand i forhold til det ligeværdige samarbejde inviterer vi til dialog omkring kost, til fest og hverdag.

  • Eksempel på en fødselsdag i børnehaven

    3-års fødselsdag blev fejret der hjemme

    Her inviterede  vi "de store" børn fra vuggestuen til at komme om formiddagen. Sammen med to voksne kom 8-9 børn, og vi startede med leg i haven. Efter en stund gik vi indenfor, hvor der var færdigsmurte boller med diverse på (smør, spegepølse, leverpostej, mv.). Og i koppen fik de mælk eller vand. Alle sat på et stort tæppe på gulvet. Som ekstra hygge var der daddel/figen-kage, men de hjemmebagte boller var nok vel så gode. Bagefter var det ud i haven igen en lille tur, inden vi sagde farvel til de andre børn. B og begge os voksne var hjemme hele dagen, så vi havde god tid til at hygge sammen før og efter besøget. Og selv om det var marts måned var det rigtigt fint at være udenfor i haven. 

    Til 4-års fødselsdag gik vi for fejring i børnehaven.

    Far havde igen lavet hjemmelavede boller (med og uden kerner...), og sammen med med lidt smør kom mor+boller en tur ned i børnehaven hvor der var hyggestund i nærværsgruppen i ca. 45 min. Rigtig hyggelig, og for fødselaren var det vel vigtigste at sidde på stol og blive sunget for!