Gå til hovedindhold
Du er her:

Naturbusser

Med kommunens nye naturbusser kommer børnene ud i naturen

To busser med destination i naturen

Lyngby-Taarbæk Kommune har fra 2022 som en del af den samlede dagtilbudskapacitet anskaffet to natur-børnehavebusser, som er tilknyttet to daginstitutioner i Lyngby-Taarbæk Kommune. 

Busserne er indrettet med borde, køkken, køleskab, mikroovn, garderobe, opbevaring, afslapningskrog og toiletfaciliteter. 

Det er børnegruppens kendte personale, der er med. Bussen kan medvirke til at skabe nærhed i børnegrupperne og give børnene et større kendskab til naturen og nærmiljøet. Bussen og det sted der køres ud til, vil på den måde fungere som et alternativt læringsrum i den daglige pædagogik.

De daginstitutioner, der har en naturbus tilknyttet, kan enten vælge, at der er en fast ”skovgruppe”, der tager på tur, eller de kan beslutte, at forskellige børnehavegrupper i daginstitutionen skiftes til at bruge bussen.

Sikkerheden er vægtet højt. Alle børn er fastspændt under kørsel i godkendte 3-punktseler. Desuden er bussen udstyret med en brandslukker og førstehjælpskasse.

Sjov, leg og læring i naturen

Naturlivet giver pædagogerne mulighed for at udfolde en kvalitativ pædagogisk praksis, som er anderledes end den i dagtilbuddet. Naturlivet og det pædagogiske arbejde giver børnene bedre plads, frisk luft, lys og mindre støj. Børnene oplever færre konflikter og de får deres kreativitet stimuleret. Her er der en unik mulighed for, at børn og pædagoger bliver optaget af nuet, og sammen kan gå på opdagelse i lige det, som fanger børnenes opmærksomhed.

Endelig giver naturlivet børnene mulighed for en masse sjove og lærerige aktiviteter i naturen. Børnenes naturforståelse bliver styrket; de får kendskab til og forståelse af dyr og planter og sammenhænge i naturen. Børnene opnår interesse, respekt og ansvarsfølelse for naturen, dyr og planter. Børnene får en styrket mulighed for at følge årstidernes forandring, de får skærpet deres opmærksomhed og viden herom. Børnene lærer at begå sig i naturen og udforske den i forskellige vejrforhold, hvilket udvikler deres fantasi, kreativitet og nysgerrighed.

Bussens opbevaringskapacitet gør det muligt, at have forskelligartede pædagogisk materiale med på tur, eks. fiskenet, insektbokse, bådgrej m.m. Naturlivet tilbyder også forskellige indendørs aktiviteter. Bordopstillingen bidrager til kreative udfoldelsesmuligheder samt spil og leg. Afslapningskrogen i bussen understøtter muligheden for sprogstimulerende aktiviteter og giver børnene et læringsrum, hvor de kan lege indendørs og slappe af.

Erfaringer fra andre kommuner

Øvrige kommuner, som har busser tilknyttet nogle af deres institutioner, fortæller, at de oplever en helt anden ro hos børnene, og at forældrene er glade for busserne. Flere forældre tilvælger aktivt institutioner, som har busser tilknyttet, da det giver mulighed for at skabe et helt særligt børneliv.

Institutionerne planlægger selv, hvor de ønsker at køre hen med bussen. Det kan både være nærmiljøet eller nogle længere ture.

Naturbussen