Gå til hovedindhold
Du er her:

Mad og måltider

I Børnereden udgør måltidet en væsentlig del af både hverdag og fest    

Mad- og måltidsprincipper

Børneredens mad- og måltidsprincipper tager udgangspunkt i ”Mad- og måltidspolitik for børn og unge i Lyngby-Taarbæk Kommune”. Hvert 4. år eller ved ændringer i anbefalingerne skal mad- og måltidspolitikken tages op i hele forældregruppen.

Det overordnede ansvar for det videre arbejde med mad- og måltidsprincipperne ligger hos bestyrelsen.

Bestyrelsen har i efteråret 2019 revideret Børneredens mad- og måltidsprincipper.

Forældreansvar

Det er forældrenes ansvar, hvad der er i madpakkerne, og hvad de serverer ved festlige lejligheder. Personalet deltager gerne i en dialog med forældrene for at sikre et sundt og varieret indhold i børnenes madpakker, og hvad der bliver medbragt ved festlige lejligheder. Inspiration til sunde og lækre madpakker kan findes på de nævnte hjemmesider sidst i denne folder.

Mad og drikke i dagligdagen

  • Måltidet er en hyggelig social begivenhed

    Børnene skal opleve, at måltiderne er en hyggelig og rar social begivenhed, hvor vi sidder sammen omkring maden, og hvor der er ro og mulighed for dialog, grin og hyggesnak. Der skal være en vis grad af bordskik.

  • Morgenmad
    • Børn, der kommer inden klokken 8.00, kan spise morgenmad i vuggestuen. Forældrene sørger selv for at medbringe mad og mælkeprodukter, der kan opbevares i vuggestuen. Hvis barnet kommer efter kl. 8.00 må forælderen selv spise morgenmad med barnet ved et af bordene i køkkenet.
    • Samlingen om formiddagen
    • Til samling klokken 9.00 får børnene tilbudt rugbrød med smør og vand.
  • Frokost
    • Frokosten i Børnereden starter ca. kl. 11.00.
    • Børnereden har børnene deres egen madpakke med. Børnene er efter alder og formåen på skift med til at dække bord samt dele madkasser ud.
    • Børnene kravler så vidt muligt selv op på deres trip-trap stol eller skammel og bliver sat ind til bordet.
    • Når alle er samlet rundt om bordet, og der er næsten stille, bliver der sagt værsgo, og børnene åbner selv deres madkasser.
    • Alle børnene guides herefter til at starte med en rugbrødsmad, som pakkes ud og lægges på tallerkenen. Derefter er der frit valg i madkassen.
    • Børnene hælder, med hjælp fra en voksen, selv vand op i deres glas fra små glaskander på henholdsvis ¼ eller ½ liter.
    • Under frokosten taler vi om, hvad de har med i madkassen, rest fra aftensmaden, hvem der har smurt den, farve på maden, hvilket dyr det evt. kommer fra osv.
    • Vi guider børnene til at spise brød og pålæg sammen samt spise en mad op, inden den næste pakkes ud.
    • Børnene opfordres til både at bede om og få hjælp af hinanden under måltidet.
    • Under måltidet bevidstgøres børnene gennem dialog om begreberne foran, i, bagved, ved siden af, under, ovenpå.
    • Desuden lærer de om overbegrebet bestik, og om hvordan kniv, gaffel og ske bruges. Under frokosten er det vigtigt at have en dialog om børnenes oplevelser i vuggestuen og i hjemmene.
    • Vi indøver bordskik. Derfor opfordrer vi børnene efter alder og formåen til at blive siddende og vente på deres kammerater, til de er færdige med at spise.
    • Barnet tørrer fingre og mund i et stykke køkkenrulle, siger tak for mad, kravler ned fra sin stol og lægger madkassen i køleskabet eller i plastkassen.
  • Eftermiddagsmad
    • Klokken 14.30 får børnene et eftermiddagsmåltid bestående af brød samt frugt og/eller grønt.
    • De børn, der sover længere, får tilbudt eftermiddagsmad, når de står op. Forældrene har på skift ansvaret for brødordningen, som betyder, at hvert barn medbringer brød, 4-5 stykker frugt og 250 g smørbart smør ca. en gang om måneden.
    • Forældrene opfordres til at sørge for, at brødet er sundt, solidt og mætter, og gerne at frugten er varieret.
    • Når børnene har spist brødet og frugten, og hvis de fortsat er sultne, kan de få tilbudt deres madkasse (altså hvis der fortsat er mad heri).
  • Smørselv, påske- og julefrokost

    Smørselv betyder, at vi til frokost har fællesspisning med personale og børn ved et langt fælles bord.

    Vi afholder smørselv cirka seks gange om året, som også er rammen for vores påske- og julefrokost. Hvert barn medbringer råvarer, der passer til vuggestuens planlagte menu, som tager udgangspunkt i årstidens traditioner.

    Det vil sige:

    • At vi sender opslaget pr. mail med bestilling på, hvad det enkelte barn skal medbringe.
    • At vuggestuen sørger for de letfordærvelige varer jf. regler fra levnedsmiddel­kontrollen.
    • At alle råvarerne bliver tilberedt i vuggestuen.
    • At vuggestuen ikke modtager/serverer lightprodukter og/eller kunstige sødemidler.
    • At råvarerne skal afleveres i vuggestuen senest 2 hverdage før smørselv, så vi kan være sikre på, at vi kan tilberede den planlagte menu.

    Smørselv er igangsat på baggrund af et fælles ønske fra forældre og personale med henblik på at give børnene en fælles oplevelse, muligheden for selv at vælge mellem forskellige retter og for at blive præsenteret for nye smagsoplevelser.

  • Adgang til drikkevand
    • Der drikkes vand til alle måltider, og personalet sørger for at børnene har adgang til friskt drikkevand hele dagen.
  • Sukkerprincip
    • Der opfordres til at følge Fødevarestyrelsens anbefalinger om at minimere indtaget af sukker og kunstigt sødemiddel.

Festlige lejligheder

  • Der skal være forskel på hverdag og fest. Vi har ikke et forbud mod saftevand, slik og glasur på kager til festlige lejligheder. Der må gerne være lidt men godt.
  • Et festmåltid i Børnereden kan f.eks. være frugtspyd, dadelkugler, en kagemand af vandbakkelser, muffins, snurrer eller boller såvel som kage, is eller flødeboller.
  • Fødselsdage
    • Når et barn i vuggestuen har fødselsdag, lægger vi stor vægt på, at barnet bliver fejret på dagen og føler sig som noget særligt.
    • Der bliver dækket et langt, fælles bord med fødselsdagsdug, flag og lys. Barnet, som har fødselsdag, sidder ved bordenden, og får lov til at vælge en fødselsdagssang.
    • Barnet fortæller alt efter alder, hvilke instrumenter vi skal spille på, og hvor mange år han/hun bliver.
    • Inden vi spiser, synger vi, råber HURRAAA og tænder lys. Det er vigtigt, at barnet denne dag er i centrum, og at de andre børn lærer at glæde sig på andres vegne og deltage aktivt i festen.
    • Fødselsdagsbarnets forældre er meget velkomne til at deltage.
    • Vuggestuen kommer også gerne hjem i barnets hjem og holder fødselsdag. Barnet bliver naturligvis fejret på samme måde som i vuggestuen.
  • Julegrød
    • Den sidste dag i november får børnene serveret hjemmelavet risengrød med kanelsukker og en smørklat samt saftevand.
  • Julehygge
    • Vi inviterer til julehygge en dag først i december fra kl. 14.30 til kl. 16.30. Vuggestuen serverer gløgg, saftevand/vand og æbleskiver, og hver familie har mulighed for at lave deres egen juledekoration, som kan dekoreres med forskellige naturmaterialer, som børnene har indsamlet på deres ture i løbet af efteråret i nærmiljøet. Denne eftermiddag er uden søskende.
  • Fællesspisning med søskende og forældre
    • Børn, forældre, søskende og personale medbringer aftensmad svarende til en familie, som bliver anrettet på et fælles bord.
    • Der afholdes i løbet af året ca. to fællesspisninger (forår og efterår) fra ca. 16.00 - 19.00.
    • Til dette arrangement skal I selv sørge for service og drikkevarer.
    • Vuggestuen serverer kaffe og te.
  • Fastelavn
    • Børnene slår katten af tønden, som er fyldt med figenstænger/frugtstænger og en lille pakke chokoladepastiller til hver.
    • Til eftermiddagsmad får vi en fastelavnsbolle.
    • Vi laver efterfølgende en plakat med billeder af børnene i deres forskellige udklædninger, som vi alle har stor gavn af i månederne efter. 
  • Bedsteforældredag
    • En fredag i juni inviterer børnene deres bedsteforældre til en hyggelig eftermiddag på legepladsen i tidsrummet 14.00-16.30.
    • Her skal hver bedsteforældre medbringe deres bidrag til det fælles bord, som har temaet: Jordbær.
    • Denne eftermiddag sidder vi alle ved et langt, fælles bord, som børnene har været med til at pynte festligt op.
  • At blive storebror/søster
    • Barnet kan medbringe lidt mundgodt til samlingen eller til eftermiddagsmaden og kan medbringe et foto af barnet og den lille ”nye”.
  • Links til inspiration

    https://altomkost.dk/ - Fødevarestyrelsen

    https://legekufferten.dk/ - inspiration til leg, læring og sund